Energetikai korszerűsítések, miért érdemes felújítani?

energetikai korszerűsítés Veszprém

Az energetikai beruházások milyen rezsi csökkentést jelenthetnek?

A lakóházak, családi házak energetikai korszerűsítése a leghatékonyabb és leggazdaságosabb módja az energiafüggőség csökkentésének, a klímavédelmi célok elérésének. A lakóépületek energetikai felújítása a nemzet érdeke – ez a valódi rezsicsökkentés.

A lakosság egyötöde tervezi, hogy felújítja otthonát a közeljövőben. A felújítást tervező háztartások közül tízből négy a magas rezsi miatt vágna bele a munkálatokba. Az energetikai felújítást elvégző háztartások több mint háromnegyede a vártnak megfelelő, vagy annál is nagyobb megtakarítást ért el az energiahatékonyság növelő beruházásoknak köszönhetően. Érdemes felújítani, különösen az emelkedő rezsiköltségek miatt is.

Az energetikai korszerűsítés befektetés is!

Lakóházaink energetikai felújítása a legjobb befektetések egyike: jobb hozammal számolhatunk, mint a bankbetétek esetében.

Energiahatékonysági beruházásokkal, azaz nyílászárócserével, külső hőszigeteléssel, a fűtési rendszerek korszerűsítésével országos szinten a háztartásokban felhasznált összes energia kb. 40 %-a megtakarítható lenne, ami rezsicsökkentést is eredményez.

Az energetikai tanúsítvány a jogszabályokban leírt kritériumok alapján meghatározza az ingatlanok energiafogyasztását, a minimális energiaigényű lakások az AA++, a legrosszabbak pedig a JJ kategóriát kapnak.

A CC kategóriába tartozó ingatlanok a közelmúltban épültek, szinte minden esetben hőszigeteltek és az energiafogyasztásuk is alacsony. Ugyanakkor ez a kategória már éppen nem éri el a közel nulla energiaigény építésügyi kritériumait (minimum 25% megújuló energia részarány), aminek az összes 2022. utáni új lakóingatlannak meg kell felelnie.

A Magyarországon található mintegy 4,4 millió lakóingatlan kétharmada energetikai szempontból elavultnak tekinthető, a családi házak körülbelül 80%-a nem, vagy nem megfelelően hőszigetelt, így azok energiaigénye indokolatlanul magas. 

Komplex energetikai korszerűsítés

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása pedig nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Az egyik leggyakrabban alkalmazott energetikai felújítás, a homlokzati hőszigetelés önmagában is jelentősen hozzájárul egy-egy épület energiamegtakarításához, a legjobb eredmény ugyanakkor komplex korszerűsítésekkel érhető el, amely magában foglalja a

  • födémszigetelést,
  • külső falak hőszigetelését,
  • a fűtéskorszerűsítést
  • és anyílászárók cseréjét.

Egy az 1980-as években épült tégla szerkezetú családi háznál a padlásfödém hőszigetelésével 15-20 %-os, a külső falak szigetelésével évi 20-30 %-os fűtési hőenergia megtakarítás érhető el.

felujitas energetikai tanúsítvány veszprém

Az energetikai korszerűsítéssel elérhető megtakarításokat számszerűsítve:

  • nyílászáró-csere: a fűtés költsége egy 50 négyzetméteres panellakás esetében éves szinten nagyjából 350 ezer forintos kiadást jelent, amiből a fenti aránnyal (30%) számolva 105 ezer forintot lehet lefaragni új, jól szigetelő ablakokkal. A panellakások esetén a csere viszonylag költséghatékonyan megoldható, mivel standard méretű szerkezetekről van szó, így a nyílászáró-csere megtérülése akár 5-6 év is lehet.
  • kazáncsere: ez a nyílászáró cseréhez képest lényegesen összetettebb és költségesebb folyamat, hiszen a beépíthető kazánokra vonatkozóan már szigorú szabályok érvényesülnek (csak ErP minősítésű készülék szerelhető fel), valamint a kémény átalakításának díjával is számolni kell. Tapasztalatok alapján egy átlagos kazáncsere bekerülési költsége körülbelül 1,5 millió forintos. Igy a kazáncsere 14-15 éves megtérülést eredményez 30%-os éves megtakarítással.

Egy jobb besorolással nemcsak az éves rezsiköltség összege lesz alacsonyabb, de egy esetleges eladás, vagy bérbeadás során is nagyobb értéket képviselnek a korszerű lakások ott, ahol megfelelően magas az ingatlan árszínvonal. Az energetikai felújítások növelik az ingatlanok értékét. A költségoldali hasznon túl, a környezeti szempontokról sem feledkezhetünk meg, nem véletlen, hogy az új lakásoknál már szigorúbb szabályok lépnek életbe, melyeknek egyértelmű célja, hogy a környezetre gyakorolt negatív hatásokat minél jobban visszaszorítsák.

Javasolt felújítási sorrend családi ház energetikai korszerűsítéshez:

Padlás födém hőszigetelése.
– Nyílászáró csere.
– Külső falak hőszigetelése.
– Fűtés korszerűsítése.
– pince födém hőszigetelése.

Az energetikai tanúsítás során javaslatot ad az energetikus az ingatlan energiahatékonyság növelő korszerűsítésére is. Az energiatanúsítvánnyal kapcsolatos részletesebb információk itt találhatóak.

Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület nagy sikerű, energetikai felújításokhoz készült, példákat is bemutató, közérthető Útmutatóban nyújt segítséget az energiahatékonysági felújításokhoz.

RRF-6.2.1 lakossági energetikai korszerűsítési pályázat

A lakóházak energetikai korszerűsítés pályázata jelenleg a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” (RRF-6.2.1). Ez 100%-os támogatású. Az emelkedő építőanyag árak miatt saját forrás bevonására is szükség lehet a pályázat megvalósításakor!

A pályázat második ütem Veszprém megyében legközelebb 2023 szeptember 12-től 2023.október 3-ig adható be!

Az energetikai pályázat keretében kizárólag az alábbi két különböző műszaki tartalom egyikére igényelhető támogatás:

  • Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezésére napelemes rendszer létesítése,
  • tetőszerkezetre helyezett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje.

Hívjon fel!

Írjon emailt!

Megtalál a térképen:

A cikk a Portfolio.hu 2020.03.24-i írása felhasználásával készült.