Az energetikai tanúsítványt kinek kell fizetni 2024-ben?


Kinek kell fizetni az energetikai tanúsítványt

Az energetikai tanúsítványt kinek kell fizetni?

Az energetikai tanúsítás szabályait a 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet határozza meg. Kijelöli, kinek és milyen esetekben kell energetikai tanúsítvánnyal rendelkeznie. Ez el is dönti, hogy ki fizeti az energetikai tanúsítványt.

Az energetikai tanúsítványt ki fizeti adásvételi szerződés megkötésekor?

Az adásvételi szerződésben a vevőnek kell nyilatkoznia a rendelet szerint, hogy az energetikai tanúsítványt az eladótól átvette. Ebből az következik, hogy eladáskor az eladó tulajdonos feladata az energiatanúsítvány elkészíttetése, és a költségek viselése.
Amennyiben a tulajdonos rendelkezik még korábban készült energetikai tanúsítvánnyal, azt átadhatja a vevőnek. Elviekben a tanúsítvány 10 évig érvényes, ha közben nem történt energetikai felújítás az ingatlanon, vagy az energetikai követelmény értékek nem változtak.
Amennyiben történt energetikai korszerűsítés az ingatlanon, új, az ingatlan adásvételekor aktuális állapotnak megfelelő energetikai tanúsítványt kell készíttetni.
Az adásvételi szerződésben kötelező feltűntetni az energiatanúsítvány azonosító kódját (HET szám) is. Azaz az adásvételi szerződés törvényességéhez hozzátartozik a HET szám feltűntetése, és a Vevő nyilatkozata a tanúsítvány átvételéről.

Ingatlan adásvételekor a használt ingatlanokkal szemben nincsenek energetikai követelmények. A ház, lakás energetikai besorolását az aktuális műszaki állapot határozza meg.

Ki fizeti az energetikai tanúsítványt bérbeadás esetén?

A bérleti szerződésben bérlőnek kell nyilatkozni a rendelet szerint, hogy az energetikai tanúsítványt a bérbeadótól átvette. Ebből következik, hogy bérbeadáskor szintén a tulajdonos feladata az energiatanúsítvány elkészíttetése, és a költségek viselése.
A bérleti szerződésben is kötelező feltűntetni az energiatanúsítvány azonosító kódját (HET szám) is. Azaz a bérleti szerződés törvényességéhez is hozzátartozik a HET szám feltűntetése, az energetikai tanúsítvány átadása.

Kinek kell fizetni az energetikai tanusítványt új épület építése, a használatbavételi engedély, megvalósulást igazoló hatósági bizonyítvány kérelmezésekor?

A rendelet szerint „Új épület építése esetén a tanúsítvány elkészíttetéséről az építtető gondoskodik, a használatbavételi engedélyre vagy a használatbavétel tudomásulvételére irányuló kérelem benyújtását megelőzően, illetve a megvalósulást igazoló hatósági bizonyítvány iránti kérelem benyújtását megelőzően.
Az építéshatóság az Országos Építésügyi Nyilvántartás rendszerén keresztül tudja ellenőrizni, hogy a tanúsítvány elkészült-e, milyen az ingatlan energetikai besorolása, megfelel-e az előírt energetikai követelményeknek.

Az energiatanúsítványt kinek kell fizetni energetikai pályázatokhoz?

Az energetikai korszerűsítési pályázatok feltétele több esetben az energetikai tanúsítvány elkészíttetése, esetenként több féle állapotra is. (Például a meglévő, a tervezett, és a megvalósult állapotok, a pályázati kiírástól függően).
Értelemszerűen ilyenkor a pályázó feladata az energiatanúsítvány elkészíttetése. Az energetikai tanúsítvány ára a legtöbb pályázatban az elszámolható költségekhez tartozik.

Az energiatanusítvány költségeit átvállalhatja a vevő, vagy a bérlő?

Igen, megegyezhetnek ebben is a vevő és az eladó, illetve a bérbeadó és bérlő.

energetikai tanúsítványt kinek kell fizetni

Az energetikai tanúsítvány hiánya szankciókkal járhat?

Igen. Ingatlan adásvételkor és bérbeadáskor az adásvételi szerződés ill. a bérleti szerződés része a HET szám feltűntetése, és a Vevő, vagy Bérlő nyilatkozata a tanúsítvány átvételéről. Ezek nélkül a szerződés nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, a szerződés törvényessége megkérdőjelezhető és megtámadható.

Se eladóként, se vevőként ne vállaljon kockázatot! Vevőként ne írjon alá olyan valótlan tartalmú adásvételi szerződést, amiben hamisan nyilatkozik, hogy az energetikai tanúsítványt átvette!

A használatbavételi engedély, megvalósulást igazoló hatósági bizonyítvány kiadásának feltétele a hiteles energetikai tanúsítvány. Ennek hiányában nem adható meg a használatba vételi engedély illetve a megvalósulást igazoló hatósági bizonyítvány.

Energetikai tanúsítvány árak Veszprém környékén

Energetikai tanúsítvány áraim Veszprém környékén az alábbi linkeken elérhetőek:

Energetikai tanúsítvány Veszprém
Energetikai tanúsítvány Balatonalmádi
Energetikai tanúsítvány Zirc
Energiatanúsítvány Balatonfüred
Energetikai tanúsítvány Herend

Kinek kell fizetni az energetikai tanúsítványt 2023, Kinek kell fizetni az energetikai tanúsítványt 2023, Kinek kell fizetni az energetikai tanúsítványt 2023, Kinek kell fizetni az energetikai tanúsítványt 2023, energetikai tanúsítványt kinek kell fizetni 2023, energetikai tanúsítványt kinek kell fizetni, Energetikai tanúsítványt kinek kell fizetni, energetikai tanúsítványt kinek kell fizetni 2023, Energetikai tanúsítványt kinek kell fizetni,

Elérhetőségek:

Hanis Ferencné
építőmérnök
Tel.: 20 2204 702
8200 Veszprém, Kiskőrösi utca 1a

Hívjon fel!

Írjon emailt!

Megtalál a térképen