Energetikai követelmények bővítés esetén 2023


Energetikai követelmények bővítés esetén 2022

Az energetikai követelmények bővítés esetén 2023-ban két félék lehetnek a fejújítás és hozzáépítés nagyságától függően. Az energiatanúsítás jogszabályai megkülönböztetnek jelentős felújítást és jelentős bővítést, valamint kisebb felújítást és kisebb bővítést.

TARTALOM:

Energetikai követelmények jelentős bővítés és jelentős felújítás esetén 2023

a régi és az új épület résznek is a BB energetikai osztályt kell elérnie a használatba vételi engedélyhez 2022 június után.

Ahol a bővítéssel az épület alapterülete

 • több mint 100 %-al megnő,
 • vagy a határoló szerkezetet több, mint 25 %-át érinti az energetikai korszerűsítés

ott az új építésű házakhoz hasonlóan az energetikai követelmények bővítés esetén egyaránt a teljes épületre vonatkozóan a BB besorolás elérését, 25 % megújuló energia felhasználását teszik kötelezővé. A megújuló energia felhasználás helyettesíthető az energetikai mutató 76 %-nál kisebb értékével is.

Mi számít jelentős felújításnak és jelentős bővítésnek?

 • Amennyiben a határoló szerkezetek több mint 25%-át érinti az energetikai korszerűsítés.
 • A 25 %-ba nem számít bele a földszintes épület pince födémének vagy padlás födémének utólagos hőszigetelése. Ha más korszerűsítés nem történik az épületen, akkor ez nem jelentős felújítás akkor sem, ha eléri a 25 százalékot.
 • Az olyan bővítés, amely során az épület hasznos alapterülete több mint kétszer akkora lesz, mint korábban volt.  Például ha egy 100 m²-es lakóházat bővítünk 210 m²-re. Ez már jelentős bővítés, ezért az egész épülettel szemben is vannak elvárások.

Példák:

 • Egy 60 m2-ről 80m2-esre bővített egy szintes családi ház összes lehülő felülete 280 m2. Ebből a külső homlokzati falak felülete 110 m2, azaz 110*100/280= 39%. Tehát ez már jelentős felújításnak minősül. Ez már jelentős bővítés, ezért az egész épületnek az új építésű házakra előírt követelményeknek kell megfelelni.
 • 80m2-es egy szintes családi ház összes lehülő felülete 280 m2. Ebből a pince és padlás födémek felülete 160 m2, azaz 160*100/280= 57%. Más energetikai korszerúsítés nem történik az épületen. Ezért ez a munka csak kisebb felújításnak minősül.
 • Egy 100 m²-es lakóházat bővítünk 210 m²-re. Ez már jelentős bővítés, ezért az egész épülettel szemben is új építésű házakra előírtak az elvárások.

Energetikai követelmények kisebb bővítés és felújítás esetén 2023

 • Csak a bővítéssel érintett szerkezetekkel szemben vannak energetikai követelmények. Nem szükséges megújuló energiaforrásból fedezni az energiaszükséglet egy részét sem. Egyedül a felújítással érintett szerkezeteknek kell megfelelniük az eddigi energetikai előírásoknak, az egész épületnek nem.
 • Ha az új részbe gépészet is lesz vagy emiatt a gépészetet korszerűsítik, akkor ezeknek gépészeti követelményeket is kell teljesíteni.
 • A helyiségenkénti hőmérséklet-szabályozást meg kell oldani, gázfűtés esetén pl. kondenzációs kazánt beépíteni. ( 176/2008 (VI.30.) kormányrendelet 1. mell.)

Mi számít kisebb felújításnak, kisebb bővítésnek?

 • Az olyan bővítés, amely során az épület hasznos alapterülete kevesebb mint 100 %-al nő meg, mint korábban volt. Pl. 100 m2-es ház bővítése plusz 45 m2-rel.
 • a határoló szerkezetek kevesebb mint 25%-át érintő energetikai korszerűsítés.
 • A földszintes épület pincefödémének vagy padlásfödémének utólagos hőszigetelése. Ha más korszerűsítés nem történik az épületen, Ha más korszerűsítés nem történik az épületen, akkor ez nem jelentős felújítás, ha eléri a 25 százalékot, akkor sem.

Mi a megújuló energiaforrás az energetikai tanúsítvány készítésekor?

Az alább felsorolt energiahordozók vehetők megújulóként figyelembe:

 • tűzifa,
 • biomassza,
 • biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia,
 • a biogázok energiája,
 • fapellet,
 • agripellet;
 • nap-, szél-, vízenergia,
 • geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia.

Családi házaknál a jellemző megoldások:

 • fatüzelésű kazán vagy cserépkályha, kályha,
 • hőszivattyú,
 • inverteres klíma fűtés,
 • napelem,
 • napkollektor, stb.

Hogyan teljesíthetőek az energetikai követelmények jelentős bővítés és felújítás esetén?

A 100 %-nál nagyobb hasznos alapterülettel bővített házak esetében nem könnyű a teljes épületre a BB energetikai besorolás elérése. Célszerű már a bővítés tervezésekor energetikai számítást készíttetni, és kiszámoltatni mennyi szigetelés szükséges az épület szerkezeteire, milyen épületgépészeti berendezések, fűtő-, használati melegvíz előállító berendezések szükségesek a BB (közel nulla energiaigény) besorolás eléréséhez.

Az általam elkészített számítások szerint általában a fatüzelésű kazán vagy cserépkályha, kályha fűtés esetében (ez is megújuló energiának számít, de a fűtés hatásfoka alacsony) az épületek nem felelnek a csak a CC energetikai besorolásnak. Feltétlenül javasolt a bővítés kivitelezése előtt az energetikai számítás elkészíttetése!

Családi ház BB energiaosztály változatok bemutatása, milyen fűtést válasszak?

Egy 127 m2-es családi házon számításokkal ellenőrzöm, hogy a BB energetikai besorolás követelmények teljesítése milyen gyakran alkalmazott fűtő és használati melegvíz előállító rendszerekkel lehetséges?

A családi ház energetikai számításaihoz kapcsolódóan olvasható még, hogy mik a megújuló energiaként szóba jöhető split klíma, hőszivattyú és napelem előnyei és hátrányai, a fatüzelésű fűtési módokkal a BB energiaosztály követelményei teljesíthetőek-e?

Családi ház energetikai vizsgálata BB energiaosztályhoz ide kattintva »

Energetikai tanúsítvány jogszabályok

A fenti energetikai követelmények bővítés esetén 2023-ra az alábbi energetikai tanúsítvány rendeletekben vannak meghatározva:

energetikai követelmények bővítés esetén 2023, energetikai követelmények bővítés esetén 2023, energetikai követelmények bővítés esetén 2022, energetikai követelmények bővítés esetén 2023, energetikai követelmények bővítés esetén 2023, energetikai követelmények bővítés esetén 2023

Energetikai tanúsítvány árak Veszprém környékén

A fentiekből látható, hogy amennyiben a épület bővítés egyszerű bejelentés, vagy építési engedély köteles, a tervezés során energetikus szakemberrel célszerű számítást készíttetni hogy az épület a végső állapotában megfelel-e majd a használatba vételkor a BB követelményeknek.

Energetikai tanúsítvány áraim Veszprém környékén az alábbi linkeken elérhetőek:

Energetikai tanúsítvány Veszprém
Energetikai tanúsítvány Balatonalmádi
Energetikai tanúsítvány Zirc
Energiatanúsítvány Balatonfüred
Energetikai tanúsítvány Herend
Energetikai tanúsítvány Nagyvázsony

Elérhetőségek:

Hanis Ferencné
építőmérnök
Tel.: 20 2204 702
8200 Veszprém, Kiskőrösi utca 1a

Hívjon fel!

Írjon emailt!

Megtalál a térképen